Przez "Zgon" nie wracam :diabelski_usmiech i plyt tez nie sluchalem pelne uzbrojenie krzyzackie kupione dla starszego juniora - niech ma pamiatke z Malborka :diabelski_usmiech
Panowie,
czy wniosek o rejestrację auta i załatwienie wszelkich związanych z tym formalności może wykonać tylko osoba będąca właścicielem auta, czy może to zrobić każdy (posiadając oczywiście upoważnienie)?
Przykładowo: kupię żonie auto i ona będzie wpisana do Umowy jako kupujący, ale ja będę chciał załatwić wszelkie formalności bez obecności żony - załatwię sprawę sam?
Kazdy gdy udzieli mu sie pelnomocnitwa. W ramach najblizszej rodziny jest ono bezplatne, inaczej chyba 17zl platne w kasie najczesciej miasta(gminy).
Zona musi napisac na Ciebie, pelnomocnictwo do spraw zwiazanych z rej auta, w tym ubezpieczenia samochodu, podajac Twoje dane typu nr dowodu tozsamosci, pesel.
Maicroft, rozumiem, że to pełnomocnictwo może być po prostu podpisane w domu przez żonę i to wystarczy? Nie musi tego pisać w obecności jakiegoś urzędnika?
a jak to jest w przypadku 2 właścicieli Obojętnie który będzie rejestrował auto czy muszą być oboje. W umowie jestem ja i moja dziewczyna, rejestrować chcę ja bo ona jest na wyjeździe.
wystarczy upowaznienie od wspolwlasciciela, przynajmniej jak tak dawno temu zalatwialem u nas.
Miałem podobną sytuację tylko nie miałem upoważnienia od współwłaściciela. Dostałem papierek na którym było napisane, że JA oświadczam, że współwłaściciel MNIE upoważnił, więc co kraj to obyczaj
a jak to jest w przypadku 2 właścicieli Obojętnie który będzie rejestrował auto czy muszą być oboje. W umowie jestem ja i moja dziewczyna, rejestrować chcę ja bo ona jest na wyjeździe.
albo upoważnienie jak pisali koledzy wyżej, albo załatwiasz wszelkie formalności sam, do momentu wydania twardego dowodu, wtedy muszą podpisać obydwie osoby - np. Twoja dziewczyna odbiera twardy dowód, wcześniej dokumentację musisz podpisać w urzędzie np. wtedy gdy składasz wniosek - czyli nie ma konieczności abyście jednocześnie razem w tym samym czasie byli w WK
Niedawno brat rejestrował i ubezpieczał samochód na ojca i siostrę jako współwłaścicieli - napisali na szybko na 1 kartce że go upoważniają do tego, podali dane z dowodów (wszystkich 3) i nie było problemów.
Piter tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
KM i Nm dołożył gregor10
a jeszcze jedno pytanie. Czy jak sprzedałem auto to muszę to gdzieś zgłosić? Się pytam bo poraz pierwszy sprzedałem auto i jeszcze tego nie przerabiałem
a jeszcze jedno pytanie. Czy jak sprzedałem auto to muszę to gdzieś zgłosić? Się pytam bo poraz pierwszy sprzedałem auto i jeszcze tego nie przerabiałem
1. Wydział komunikacyjny Urzędu Miejskiego - wyrejestrowanie /masz na to chyba 30 dni
2. Twój ubezpieczyciel - na wszelki wypadek lepiej zgłosić
Pójdę dalej: jak będę kupował auto małżonce i ona nie będzie obecna przy podpisywaniu umowy, to może mnie upoważnić do reprezentowania jej i mój podpis "z up." (z upoważnienia) pod umową na nią będzie dowodem zawarcia umowy?
Oczywiście będę mieć odpowiednie upoważnienie.
Agamek12, jeżeli upoważnienie będzie poprawne pod względem formalnym (czytaj: będzie można bezsprzecznie stwierdzić, że jesteś mężem swojej żony) to nie mają powodów aby tego nie uwzględnić.
Sprzedawca idzie do WK i tam nie wiem czy umowa jest kserowana czy tylko wypisuje sie wniosek o zbyciu pojazdu, pokazuje do wgladu umowe i mozna ja w zasadzie wywalic.
A kupujacy kupil na 1 osobe, a potem dopisal druga i taka umowe przedstawil w WK.
W zasadzie przeciez zawsze mogla kupic jedna osoba, a potem ta osoba podarowac polowe zonie/mezowi. Tylko, ze tu darowizne trzeba niby zglosic :roll:
Maicroft, to chyba zależy od urzędu czy umowa ma być załączona czy tylko do wglądu, tak jak z ubezpieczeniem. Jak 2 lata temu auto sprzedawałem to w WK mi powiedzieli, że mam przyjść z kopią umowy i pisemnym potwierdzeniem zgłoszenia sprzedaży do ubezpieczyciela. Poszedłem do Compensy i tam też sobie kserowali umowę, więc ogólnie w Częstochowie papierologia jak się patrzy :roll:
Z drugiej strony jak sprzedaje auto, to malo mnie obchodzi kto go kupi.
Przyjezdza daje kase, piszemy umowe w zasadzie tylko po to abym mogl to wyrejestrowac ze swojej osoby i tyle. Czy kupi to obcokrajowiec, czy rodak, czy slup, to mnie to nie interesuje.
Przeciez nawet jak ktos dowod osobisty pokaze, to jaka ja mam pewnosc, ze to jest legalny dowod :?
Komentarz